Ett besök på Nand Nagri i Dehli

I mitten på november var min man Sten, medlem i styrelsen för School by School, och jag, ambassadör för SbS, i Delhi. Vi besökte vårt skolprojekt Nand Nagri i en fattig del av östra Delhi. Vi åkte dit med vår vän Maria Engström som bor i Delhi och som har skrivit om våra olika projekt tidigare.

I projektet samarbetar vi med en lokal organisation som genom personliga besök av socialarbetare motiverar föräldrar med barn i riskzonen för att hoppa av skolan att komma till Nand Nagri skolan. Målgruppen är barn från förskola till 10e klass.(från 4-5 år till 14 års ålder). Då undervisningen i de flesta kommunala skolor bedrivs i klasser mellan 80-100 elever kan många barn inte hänga med och hoppar av skolan. Via skolprojektet erbjuds barnen extra undervisning. Pojkarna på förmiddagen och flickorna på eftermiddagen. De större barnen kan få en grundläggande yrkesutbildning i tex sömnad och IT.

Vi besökte skolan på eftermiddagen så det var bara flickor vi mötte där. De var glada och verkade tycka att det var kul att visa upp vad de kunde i bla engelska. I engelskaundervisningen läser eleverna mest texter men hur mycket de förstår av texten är svårt att säga. Deras talade engelska är ganska dålig. Ämnena förutom engelska denna dag var bla matematik, naturvetenskap och kemi. När vi frågade vad de ville utbilda sig till så ville de flesta bli lärare och affärskvinnor, någon ville bli pilot och doktor.

Skolan har också en yrkesutbildning i sömnad för äldre flickor som gått ut den kommunala skolan. De får lära sig att sy kläder och när de är klara med kursen får varje elev en egen symaskin. Detta innebär att de kan starta en liten affärsverksamhet om de vill genom att sy kläder till andra. När vi var där så sydde en flicka en bröllopsklänning till sin syster som jag fick prova till allas stora förtjusning. Vi besökte även deras IT klassrum som var ganska omodernt och skolledningen vill gärna köpa några nya datorer.

Rektorn och lärarna var mycket stolta över skolan och glada att vi kom och träffade dem och var med en stund i undervisningen.

Det var ett mycket intressant och givande besök där vi verkligen såg att SbS bidrag kommer till stor nytta. Rekommenderar att göra detsamma!

Elisabeth Friberg

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.