Årsbrev 2018

Kära School by School vänner, ambassadörer, investerare och supporters, här är vårt årsbrev för 2018. Läs gärna och uppdatera dig om vad vi haft för oss under året som gått. Nu ser vi fram emot ett lika produktivt 2019!


2018 blev ett mycket bra år för School by School med nya engagerade bidragsgivare till våra utbildningsprojekt för utsatta barn i Indien.

I januari fick School by School en inbjudan till en Nätverkslunch av Rotchild Private Bank i Zürich. Eva Bjurström, en av SbS ambassadörer, och undertecknad fick tillfälle att träffa ett 20-tal organisationer som arbetar framförallt med kvinnors hälsa och utbildning. Vi fick berätta om SbS arbete och bra kontakter knöts för utbyte av erfarenheter.

Under året har vi haft möjlighet att, under vår och höst, besöka och följa upp samarbetet i Delhi och i Deogarh.

I februari var undertecknad på besök i Deogarh och i Delhi. Första mötet var ett besök på vårt skolprojekt i Maidan Garhi i södra Delhi med vår samarbetspartner ANK. Detta projekt är så välskött – skolan håller idag dryga 90 barn i extraundervisning. Vi får utförliga kvartalsrapporter och Jyoti och Abishek som driver detta tillsammans med SbS gör det på ett utomordentligt bra sätt. När vi började vårt samarbete här för sju år sedan så fanns det inom området fler barn som inte alls gick till skolan. Idag får alla barn skolundervisning genom Government Schools, men den är undermålig, framför allt om barnet inte har något som helst stöd hemifrån, vilket ofta är fallet. Av dessa söker sig 90-100 till våra skollokaler för att få stöd och extra hjälp med undervisningen.

Förutom undervisning anordnar man också Art Projects, yoga och ibland utflykter. Vi hoppas kunna utveckla vårt samarbete under 2019 med extra lärare och faciliteter för hygien och hälsa.

Vi besökte även Deogarh i Rajastan. Hela vårt program i Deogarh sammanställdes av vår kontaktman och vän Shatrunjai Singh Chundawat som varit med sen allra första början 2005 och gjort ett fantastiskt arbete för oss. Utan honom hade vi inte kunnat genomföra alla våra projekt här.

Denna gång började vi med ett besök på skolan Paata ki Aati. En av våra allra första skolor som vi samarbetat med, då med att skänka skolbänkar. Bänkarna står kvar med SbS namn inritat. Vi har också i flera år haft kvinnliga lärare anställda på skolan. Nu hade man samlat ihop administration, rektorer och lärare för möte och vi fick då vara med. Som vanligt får vi en rundvisning och får hälsa på i klassrummen – elever fick visa upp sina alster och några unga elever läsa ramsor på engelska, väldigt fint och mycket glädje. Det fanns en önskan, som jag fick med mig, om bidrag till fler skolbänkar och en projektor.

På eftermiddagen besökte vi en ny skola, Bhoondwas. Under mycket enkla förhållanden verkar man ha en utmärkt undervisning. Med hjälp av internet vidarekopplad från en av lärarnas telefoner och via projektor försöker man förbättra undervisningsmaterial och med det undervisningen. Det är en skola SbS skall titta närmare på hur vi skulle kunna stödja.

Dagen efter var det dags för den stora invigningen av Deogarh Secondary High School for Girls, dvs den skola som vi med hjälp av Oscar Properties hjälpt till att bygga. Vilket mottagande vi fick – Rani Bhooratna Prabha Kumari och jag klippte band efter att både vi och skolan blivit välsignade av en hinduisk präst.

Efter tal och uppträdande visades vi runt i alla klassrum och den nya administrativa delen av skolan. Nu har även Local Government lovat slutföra bygget med den slutliga fjärde längan, och har också bekostat den nya basketbollplanen. Idag går det över 600 flickor här, varav ca 150 flickor bor på det intill liggande flickhemmet.

Min personliga känsla var att SbS nu ’banat vägen’ för bygget och undervisningen och nu tar lokala myndigheter över. Med en stolthet kan vi gå vidare till andra.

Åter i Delhi, stod vårt Coach to Coach-program på dagordningen, Målet med CtC är ”Empowerment of teachers to improve their daily work for the sake of the children”. Jag och våra meriterade coacher, Dr Suman Sharma och Dr Mandeep Shergill, träffade representanterna för Saalam Baalak Trust. Vi diskuterade hur vi går vidare med utbildningstillfällen för barnhemmen DMRC, Aarushi och Udaan.

I juli var våra coacher, för tredje gången, nere i Deogarh för att utbilda och stötta personalen från byskolorna och flickskolan. Responsen från de 70 deltagarna var väldigt positiv, både vad avser innehåll och efterföljande livliga diskussioner!

Och så i november var Per och Maria Engström åter i Delhi. Maria är eldsjälen bakom Coach to Coachprojektet som har utvecklats och nu är integrerat i alla våra projekt. Maria och Per besökte samtliga skolor och flickhem i Delhi som vi under flera års tid investerat i. Två flickhem med 150 barn som alla saknar familj, samt två studiecenter som ligger i olika delar av den enorma stadens slumområden. Sammanlagt når vi ut till ca 900 barn genom insatserna just i Delhi.

Första besöket gjordes på Udaan, ett av de två flickhem vi stödjer, som ligger inklämt i en av centrala Delhis mest utsatta delar. Här följde vi våra två coachers handledning för personalgruppen om 14 personer med olika uppgifter på hemmet. Ca 80 flickor mellan 5- 18 har sin hemvist här. Det märktes verkligen att coachernas arbete uppskattas!

Nand Nagri – det undervisningscenter som vi stödjer sedan 8 år, förser 700 barn med stödundervisning efter skoltid, och ligger långt inne i slumområde i östra delen av Delhi, denna enorma 20 miljonerstad. Barnen är där i ca 3 timmar per dag och får utbildning och läxhjälp. De kommer alla från hem där bägge föräldrarna är analfabeter, barnen får alltså

noll stöd med sina studier hemifrån. Med en ofta undermålig statlig skola är detta center deras enda möjlighet till att få en ordentlig utbildning och därigenom ett arbete och en bättre framtid. SbS arbeten med undervisning och Coach to Coachprogrammet är mycket uppskattade och fortsätter som planerat.

Diwali

Detta är en ljusets högtid som firas av hinduer över hela världen – i Sverige firade vi tillsammans med många bidragsgivare på den indiska restaurangen Indian Street Food & Co. på St Eriksgatan. En mycket härlig kväll där vi fick säga tack till er, School by School- vänner, för året som gått.

Det var 2018 summerat, ett mycket positivt och inspirerande år för vår del. Vi är så stolta att SbS kan uträtta så mycket och ser fram emot att med er fortsätta vårt arbete och göra ännu mer.

Tack för att ni stöttar och följer oss, ni gör skillnad! Vårt arbete inför 2019 siktar på att utveckla våra program för lärare och elever samt att i samarbete med ANK utöka vår hjälp till utsatta barn så att de får tillgång till en ännu bättre utbildning.

Save the date! School by School Välgörenhetsgolf i samarbete med Båstad Golfklubb. Den 8 juli arrangerar vi en golftävling med efterföljande lunch på Båstad GKs gamla bana! Separat inbjudan kommer snart.

Marie-Louise Almgren

Ordförande, School by School

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.