Diwali – Indisk högtid på Hotel Esplanade i Stockholm

Torsdagen den 7 november firade vi Diwali – ljusets högtid i Indien – tillsammans med våra vänner/sponsorer på Hotel Esplanade i Stockholm. Stort tack för att vi fick vara i era fina lokaler och för all fin service ni bjöd på!
Det var 10:e året vi högtidlighöll denna stora helg, som firas som vår jul i Indien.
I år kom ca 40 personer som minglade och njöt av indisk mat och dryck, även i år bjöds vi på all förtäring av goda School by School vänner – Stort tack för det.
Vi introducerade vårt nya skolprojekt i Sadarphur, New Dehli, som redan skrivit in ca 100 barn från den intilliggande slummen. Mer om detta spännande nya projekt framöver!
Vi fick också delta i en intressant diskussion om Indien idag, tillsammans med Henrik Chetan Aspengren, författare och indienkännare sedan många år.
Tack till alla som var där och alla er andra som är med och möjliggör vårt arbete med de utsatta och fattiga barnen i Indien.

Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut nyheter titt som tätt.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och inomhus

Posted in Uncategorized

Coachernas arbete, Svenska skolan i Delhi och andra nyheter från School by School

Under våren har vårt arbete i Indien fortgått som planerat. Några av nyheterna är bland annat att vi har sponsrat lärocentret i Nand Nagri, Delhi, med nya datorer och utbildningsprogram till dessa. Väldigt uppskattat hos både barn och lärare.

Sen fick vi en kortare rapport från ANK lärocentret i Maidan Garhi, Delhi, som vi tack vare vår Maria Engström, har kopplat ihop med svenska skolan i Delhi. De besökte ANK i april och här skriver läraren Jyoti om det.

Greetings from ANK!
We had a beautiful visit by the Swedish school and their parents along with Miss Anna Lena and her kids.
It was such a nice day, everyone enjoyed it and learned from each other. Anna asked them to paint a card and then from that card she made beautiful feathers on a chart paper.
Children of Maidangarhi showed them our sports like kabaddi and kho kho by playing with each other.
Also the kids learnt words like mango, banana and monkey etc in Swedish and in Hindi .
And last Anna and her friends had brought very delicious snacks for the children and all of them ate it together.
They had also brought some stationary like pens , pencils, markers, writing boards and drawing crayons for the children.
I want to thank the Swedish school and Miss Anna for making our Maidangarhi children more happy and engaged for a day.
/Jyoti

I mars var School by Schools grundare Marie-Louise Almgren på besök i Deogarh, Rajasthan. Där träffade hon olika lärare och rektorer för de skolor där som vi supportrar. Vi fortsätter med Coach to Coach programmet där också, vilket de lokala lärare finner mycket uppskattat och värdefullt. Denna coachning är ett helt nytt inslag i deras utveckling som lärare och pedagoger vilket vi hoppas leder till bättre utbildning för eleverna.

Marie-Louise besökte även några av skolorna, bland annat den nya flickskolan som vi, med stort stöd av Oscar Properties, hjälpte att bygga. Det är också ett väldigt lyckat projekt, som de lokala ministrarna nu stolt visar upp. Förhoppningsvis banar flickskolan vägen för många duktiga och ambitiösa flickor som nu får fullfärdig utbildning och blir förebilder för yngre generationer.

Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut nyheter titt som tätt.

Posted in Uncategorized

Årsbrev 2018

Kära School by School vänner, ambassadörer, investerare och supporters, här är vårt årsbrev för 2018. Läs gärna och uppdatera dig om vad vi haft för oss under året som gått. Nu ser vi fram emot ett lika produktivt 2019!


2018 blev ett mycket bra år för School by School med nya engagerade bidragsgivare till våra utbildningsprojekt för utsatta barn i Indien.

I januari fick School by School en inbjudan till en Nätverkslunch av Rotchild Private Bank i Zürich. Eva Bjurström, en av SbS ambassadörer, och undertecknad fick tillfälle att träffa ett 20-tal organisationer som arbetar framförallt med kvinnors hälsa och utbildning. Vi fick berätta om SbS arbete och bra kontakter knöts för utbyte av erfarenheter.

Under året har vi haft möjlighet att, under vår och höst, besöka och följa upp samarbetet i Delhi och i Deogarh.

I februari var undertecknad på besök i Deogarh och i Delhi. Första mötet var ett besök på vårt skolprojekt i Maidan Garhi i södra Delhi med vår samarbetspartner ANK. Detta projekt är så välskött – skolan håller idag dryga 90 barn i extraundervisning. Vi får utförliga kvartalsrapporter och Jyoti och Abishek som driver detta tillsammans med SbS gör det på ett utomordentligt bra sätt. När vi började vårt samarbete här för sju år sedan så fanns det inom området fler barn som inte alls gick till skolan. Idag får alla barn skolundervisning genom Government Schools, men den är undermålig, framför allt om barnet inte har något som helst stöd hemifrån, vilket ofta är fallet. Av dessa söker sig 90-100 till våra skollokaler för att få stöd och extra hjälp med undervisningen.

Förutom undervisning anordnar man också Art Projects, yoga och ibland utflykter. Vi hoppas kunna utveckla vårt samarbete under 2019 med extra lärare och faciliteter för hygien och hälsa.

Vi besökte även Deogarh i Rajastan. Hela vårt program i Deogarh sammanställdes av vår kontaktman och vän Shatrunjai Singh Chundawat som varit med sen allra första början 2005 och gjort ett fantastiskt arbete för oss. Utan honom hade vi inte kunnat genomföra alla våra projekt här.

Denna gång började vi med ett besök på skolan Paata ki Aati. En av våra allra första skolor som vi samarbetat med, då med att skänka skolbänkar. Bänkarna står kvar med SbS namn inritat. Vi har också i flera år haft kvinnliga lärare anställda på skolan. Nu hade man samlat ihop administration, rektorer och lärare för möte och vi fick då vara med. Som vanligt får vi en rundvisning och får hälsa på i klassrummen – elever fick visa upp sina alster och några unga elever läsa ramsor på engelska, väldigt fint och mycket glädje. Det fanns en önskan, som jag fick med mig, om bidrag till fler skolbänkar och en projektor.

På eftermiddagen besökte vi en ny skola, Bhoondwas. Under mycket enkla förhållanden verkar man ha en utmärkt undervisning. Med hjälp av internet vidarekopplad från en av lärarnas telefoner och via projektor försöker man förbättra undervisningsmaterial och med det undervisningen. Det är en skola SbS skall titta närmare på hur vi skulle kunna stödja.

Dagen efter var det dags för den stora invigningen av Deogarh Secondary High School for Girls, dvs den skola som vi med hjälp av Oscar Properties hjälpt till att bygga. Vilket mottagande vi fick – Rani Bhooratna Prabha Kumari och jag klippte band efter att både vi och skolan blivit välsignade av en hinduisk präst.

Efter tal och uppträdande visades vi runt i alla klassrum och den nya administrativa delen av skolan. Nu har även Local Government lovat slutföra bygget med den slutliga fjärde längan, och har också bekostat den nya basketbollplanen. Idag går det över 600 flickor här, varav ca 150 flickor bor på det intill liggande flickhemmet.

Min personliga känsla var att SbS nu ’banat vägen’ för bygget och undervisningen och nu tar lokala myndigheter över. Med en stolthet kan vi gå vidare till andra.

Åter i Delhi, stod vårt Coach to Coach-program på dagordningen, Målet med CtC är ”Empowerment of teachers to improve their daily work for the sake of the children”. Jag och våra meriterade coacher, Dr Suman Sharma och Dr Mandeep Shergill, träffade representanterna för Saalam Baalak Trust. Vi diskuterade hur vi går vidare med utbildningstillfällen för barnhemmen DMRC, Aarushi och Udaan.

I juli var våra coacher, för tredje gången, nere i Deogarh för att utbilda och stötta personalen från byskolorna och flickskolan. Responsen från de 70 deltagarna var väldigt positiv, både vad avser innehåll och efterföljande livliga diskussioner!

Och så i november var Per och Maria Engström åter i Delhi. Maria är eldsjälen bakom Coach to Coachprojektet som har utvecklats och nu är integrerat i alla våra projekt. Maria och Per besökte samtliga skolor och flickhem i Delhi som vi under flera års tid investerat i. Två flickhem med 150 barn som alla saknar familj, samt två studiecenter som ligger i olika delar av den enorma stadens slumområden. Sammanlagt når vi ut till ca 900 barn genom insatserna just i Delhi.

Första besöket gjordes på Udaan, ett av de två flickhem vi stödjer, som ligger inklämt i en av centrala Delhis mest utsatta delar. Här följde vi våra två coachers handledning för personalgruppen om 14 personer med olika uppgifter på hemmet. Ca 80 flickor mellan 5- 18 har sin hemvist här. Det märktes verkligen att coachernas arbete uppskattas!

Nand Nagri – det undervisningscenter som vi stödjer sedan 8 år, förser 700 barn med stödundervisning efter skoltid, och ligger långt inne i slumområde i östra delen av Delhi, denna enorma 20 miljonerstad. Barnen är där i ca 3 timmar per dag och får utbildning och läxhjälp. De kommer alla från hem där bägge föräldrarna är analfabeter, barnen får alltså

noll stöd med sina studier hemifrån. Med en ofta undermålig statlig skola är detta center deras enda möjlighet till att få en ordentlig utbildning och därigenom ett arbete och en bättre framtid. SbS arbeten med undervisning och Coach to Coachprogrammet är mycket uppskattade och fortsätter som planerat.

Diwali

Detta är en ljusets högtid som firas av hinduer över hela världen – i Sverige firade vi tillsammans med många bidragsgivare på den indiska restaurangen Indian Street Food & Co. på St Eriksgatan. En mycket härlig kväll där vi fick säga tack till er, School by School- vänner, för året som gått.

Det var 2018 summerat, ett mycket positivt och inspirerande år för vår del. Vi är så stolta att SbS kan uträtta så mycket och ser fram emot att med er fortsätta vårt arbete och göra ännu mer.

Tack för att ni stöttar och följer oss, ni gör skillnad! Vårt arbete inför 2019 siktar på att utveckla våra program för lärare och elever samt att i samarbete med ANK utöka vår hjälp till utsatta barn så att de får tillgång till en ännu bättre utbildning.

Save the date! School by School Välgörenhetsgolf i samarbete med Båstad Golfklubb. Den 8 juli arrangerar vi en golftävling med efterföljande lunch på Båstad GKs gamla bana! Separat inbjudan kommer snart.

Marie-Louise Almgren

Ordförande, School by School

Posted in Uncategorized

Besök i Delhi

Namaste, kära indienvänner,

Vi har besökt våra projekt i Delhi igen så här följer en uppdatering för er. Tack för att ni tar er tid. Vi besökte samtliga projekt i Delhi som vi under flera års tid investerat i. Två flickhem med 150 barn som alla saknar familj, samt två studiecenter som ligger i olika delar av den enorma stadens slumområden. Sammanlagt når vi ut till ca 900 barn genom insatserna just i Delhi.

Första besöket gjordes på Udaan, ett av de två flickhem vi stödjer, som ligger inklämt i en av centrala Delhis mest utsatta delar. Här följde vi våra två coachers handledning för personalgruppen om 14 personer med olika uppgifter på hemmet. Ca 80 flickor mellan 5-18 har sin hemvist här. Det märktes verkligen att coachernas arbete uppskattas!

Vi intervjuade Sumeena Sawhney – en ur personalen. Maria har arbetat tillsammans med henne sedan hon började på Salaam Baalak Trust för 5 år sedan.

Sumeena berättar, Jag älskar mitt arbete men upplever stora utmaningar och mycket stress. Nyanlända barn kan vara mycket utagerande och saknar ofta de allra mest basala rutiner och referenser i sitt vardagsliv. En del barn kommer som tonåringar och har kanske aldrig gått i skolan. Vi måste börja från scratch. Jag kan se att vi inte lyckats helt med en del flickor som kom till oss för 4-5 år sedan. På den tiden saknade vi verktyg för att hantera vissa svåra situationer. Idag upplever jag att vi ofta hittar lösningar inom gruppen, vi lär av varandra med hjälp av coacherna via våra regelbundna handledningar där vi får utlopp för både känslor och inre stress.                                                                                     På frågan om vad hon gjort om hon hade haft en ”magic wand” svarar Sumeena: Jag önskar att jag tidigare fått de redskap jag fått via handledningarna de senaste 3 åren, så att jag kunnat stötta och hjälpa några av de som nu är tonåringar och på väg ut i vuxenlivet, på ett ännu bättre sätt!

De undervisningscenter som vi stödjer, sedan 8 år, förser 700 barn med stödundervisning efter skoltid och ligger båda lååångt inne i slumområden i olika delar av Delhi, denna enorma 20 miljonerstad. Barnen är där i ca 3 timmar per dag och får utbildning och läxhjälp. De kommer alla från hem där bägge föräldrarna är analfabeter, barnen får alltså noll stöd med sina studier hemifrån. Med en ofta undermålig statlig skola är detta center deras enda möjlighet till att få en ordentlig utbildning och därigenom ett arbete och en bättre framtid.

Under en lunch träffade Maria några av de flickor som hon följt under tiden hon bodde i Indien. Av dessa 10 flickor, som alla är drygt 18 år och lämnat hemmen, har det gått bra för 8. De läser på universitet eller har arbete, egen bostad, ett självständigt liv. Två av flickorna har dessvärre tappat fotfästet och redan gift sig med män som enligt deras väninnor inte är värdiga dom… L

Sammantaget var det en vecka med väldigt många bra möten. Vi har regelbunden kontakt via telefon med såväl de lokala organisationer vi arbetar med, som en del av barnen, och förstås våra två coacher inom CTC. Men det är väldigt viktigt att vara på plats och följa upp!

Era bidrag går med raka rör in i verksamheten!

Varma hälsningar

School by School genom Maria Engström

Posted in Uncategorized

A Happy Diwali from all of us to all of you! 

Vi samlades i onsdags kväll, ambassadörer, sponsorer och lojala SBS vänner, för en härlig middag på Indian Street Food & Co. Tack ni som kom, och även ni som ville men inte kunde, och för att ni hjälper oss att fortsätta vårt arbete!

We celebrated Diwali here in Stockholm together with our ambassadors, loyal supporters, sponsors and investors at the awarded restaurant Indian Street Food & Co. Thank you all for coming and supporting the work we do.

 

Posted in Uncategorized

Ett tredje besök i Deogarh för CTC

I juli 2018 var våra coacher; Mandeep Shergill och Suman Sharma, bägge psykologutbildade med lång erfarenhet, för tredje gången uppe i Deogarh i Rajasthan för att utbilda och stötta personalen från skolorna i de små byarna. Det är lärare som med mycket knappa medel är satta att undervisa de fattigaste barnen. Responsen från de 70 deltagarna var väldigt positiv, både vad avser innehåll och efterföljande livliga diskussioner! Vi fortsätter att se vilket stöd våra coacher är för lärarna och vad det gör för barnens kvalité på utbildning.

Posted in India, Uncategorized

Rapport från Indien resan februari 2018.

Den 19 februari anlände vi till Delhi. Direkt hade jag möte med PSI India’s (www.psi.org.in) Managing Director Mr Pritpal Marjara – som berättade om PSI’s engagemang och arbetssätt riktat mot kvinnors och flickors hälsa och säkerhet. Jag kommer koppla ihop denna organisation med vår kontakt i Deogarh och se om det kan komma ut något ut av det. Vi har en bra kontakt där med myndigheterna och kanske kan något av PSI’s program kunna startas i Rajsamand School District. Skolan är en av de bästa marknadsplatserna för att lära ut om hälsa och rättigheter.

Kontakten med PSI har jag fått via ett möte för stiftelser i Lüzern där Eva Bjurström och jag deltog. Mötet är en samlingsplats för stiftelser som är drivna av kvinnor och som riktar sig mot hälsa och utbildning av kvinnor.

Tillbaks till Indien. Nästa möte på agendan var ett besök hos vårt skolprojekt i Maidan Garhi i södra Delhi och samarbetspartnern ANK. Detta projekt är så välskött – skolan håller idag 90 barn i extraundervisning. Vi får utförliga kvartalsrapporter och Jyoti och Abicheck som driver detta tillsammans med SbS gör det på ett utomordentligt bra sätt.

När vi började vårt samarbete här för sju år sedan så fanns det inom området fler barn som inte alls gick till skolan. Idag får alla barn skolundervisning genom Government Schools. Och av dessa söker sig 90-100 till våra skollokaler för att få stöd och extra hjälp med undervisningen.
Förutom undervisning anordnar man också art projects, yoga och ibland utflykter.

Dagen efter reste vi via Udaipur till Deogarh. Hela vårt program i Deogarh sammanställdes av vår man Shatrunjai Singh Chundawat som varit med som kontaktman sen allra första början och gjort ett fantastiskt arbete för oss. Utan honom hade vi ej kunnat genomföra våra projekt här.
Nu började vi med ett besök på skolan Paata ki Aati. En av våra allra första skolor som vi samarbetat med i Deogarh, då med att skänka skolbänkar. Bänkarna står kvar med SbS namn inritat. Idag håller vi två kvinnliga lärare anställda på skolan.

Nu hade man samlat ihop administration, rektorer och lärare för möte och vi fick då vara med om att med pompa och ståt visas runt, hälsa på i klassrummen – elever fick visa upp sina alster och några unga elever läsa ramsor på engelska (vet inte om de förstod så mycket av innehållet dock) men fint var det. Det fanns en önskan, som jag fick med mig, om bidrag till fler skolbänkar och en projektor.

På eftermiddagen besökte vi en ny skola Bhoondwas – det som inspirerade Shatrunjai och mig själv var ett möte och diskussion med en mycket entusiastisk lärare med utmärkt engelska Mr Gauran Goswami. Under mycket enkla förhållanden (inga skolbänkar ens till de elever som gick i sista årskursen) verkar man ha en utmärkt undervisning. Med hjälp av internet vidarekopplad från en av lärarnas telefon och via projektor försöker man förbättra undervisningsmaterial och med det undervisningen. En skola SbS skall titta närmare på hur vi skulle kunna stödja.

På kvällen bjöds alla ’våra’ lärare in på te till Dev Shree, Shatrunjai och hans fru Bhavnas fantastiska hem och home stay. Jag fick tillfälle att prata med alla lärare, ett speciellt intryck gjorde Ms Mangla Kumari, en ung entusiastisk och framåt lärare som hjälper oss med extraundervisning på flickhemmet som ligger i anslutning till flickskolan.

Dagen efter var det dags för den stora invigningen av Deogarh Secondary High School for Girls, dvs den skola som vi med hjälp av Oscar Properties hjälpt till med att bygga. Vilket mottagande vi fick – Rani Bhooratna Prabha Kumari och jag klippte band efter att både vi och skolan blivit välsignade av hinduisk präst. Allt till trummor och kastade rosenblad – magiskt.

Hela skolgården var täckt med tak och väggar i rosa. En ballustrad för honoratiores, politiker, den kvinnliga rektorn för skolan och representanter för Deogarhs styrande. Efter tal och uppträdande visades jag runt i alla klassrum och den nya administrativa delen av skolan. Nu har även Local Government lovat slutföra bygget med den slutliga fjärde längan och har också bekostat den nya

basketbollplanen. Idag går det över 600 flickor här, varav ca 150 flickor bor på det intilligande flickhemmet.
Min personliga känsla var att SbS nu ’banat vägen’ för bygget och nu tar lokala myndigheter över, med en stolthet kan vi nu gå vidare till andra projekt i Deogarh, satsa på våra kvinnliga lärare och stödja skolor ute på landsbygden.

På vår sista dag, tillbaka i Delhi, träffade jag Dr Suman Sharma och Dr Mandeep Shergill, våra duktiga coacher i Coach to Coach-programmet (Empowerment of teachers to improve their daily work for the sake of the children) tillsammans med representanter för Saalam Baalak Trust.
Vi diskuterade hur vi går vidare med utbildningstillfällena för hemmen DMRC, Aarushi och Udaan. Nand Nagri utbildningarna fortsätter som vanligt 2 ggr/termin.

Deogarh utbildningarna är föreslagna till 1 gång/termin. Vi skall titta på detta och återkomma om ev datum och kostnader. Föreslaget datum är slutet april – början maj.

Sista mötet var med Abicheck från ANK i Maidan Garhi och Helene Forsberg lärare från den svenska skolundervisningen i Delhi. Det finns idag ca 30 svenska elever som går i den amerikanska eller engelska skolan och som ca 2 timmar/vecka har svenskundervisning i språk och kultur. Nu planerar elever och lärare att besöka Maidan Garhi. Ta med sig bakat och dricka och för att elever skall kunna lära känna varandra och ta första steget till förhoppningsvis flera möten och utbyte av kultur och lekar.

Det var allt summerat från denna resa som var mycket positiv och inspirerande. Vi är så stolta att SbS kan uträtta så mycket och ser fram emot att med er fortsätta och göra ännu mer. Tack för att ni stöttar och följer oss, ni gör skillnad!

Marie-Louise Almgren

Grundare, School by School

This slideshow requires JavaScript.

Posted in Uncategorized

Året 2017

 

The best investment in the world. And for the world.

Sedan starten 2005 har School by School vuxit och utvecklats tillsammans med lärare, skolor och myndigheter i Delhi och Deogarh School District. Från starten med Chitardai School utanför Deogarh, Rajasthan (då med ca 100 elever) så når vi nu skolor, elever och lärare i stora områden runt Deogarh och olika slumområden i Delhi. Genom School by Schools arbete stödjer vi nu över 2000 elever och ett 100-tal lärare med utbildning och coaching.

Vårt engagemang har fördjupats betydligt. Vi ser att vi gör nytta och att det finns en hållbarhet och utvecklingsmöjlighet i våra projekt. Genom att hjälpa till och utveckla läskunskaper bland barn och stödja framförallt flickor med att fortsätta sin högstadieutbildning banar vi väg för framtid, jämlikhet och motar bort utanförskap. Långsiktigheten och väl planerade projekt har visat sig mycket lyckosamt.

Under 2017 har vi utökat vår utbildning för lärare genom vårt Coach to Coach-program. Från att endast samarbeta med den indiska organisationen Salaam Baalaks lärare har vi haft möjlighet att utvidga coachprogrammet till våra ’gamla’ utbildningsprojekt i Nand Nagri, Delhi med dess lärare samt våra lärare i Deogarh, Rajasthan.

Deogarh Secondary High School blev äntligen helt färdigbyggd och lärare och flickor har flyttat in. Idag går där 700 flickor som nu har möjlighet att fortsätta studera upp i högstadiet. Vi vet alla att för varje år en flicka går i skolan så förbättrar det statistiken i jämställdhet, barnafödande och hälsa. I det intilliggande skolhemmet för flickorna har vi också kunnat hjälpa till med stödundervisning genom en kvinnlig lärare. Skolhemmet uppfördes för att flickor, med lång väg till skolan, skall ha möjlighet till säker skolgång och slippa farliga långa resor till och från skolan.

Vi vill tacka alla våra sponsorer, vänner och bidragsgivare för ert fantastiska arbete och engagemang, utan er alla hade vår satsning inte varit möjlig.
Vi ser nu fram emot ett spännande 2018 där vi tillsammans med er fortsätter att utveckla våra samarbeten och projekt i Indien.

Stockholm den 27 december 2017

Marie-Louise Almgren

Insamlingsstiftelsen School by School

“Eftersom utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet arbetar vi för att alla barn världen över ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Och extra mycket kämpar vi för flickorna – eftersom så många av dem fortfarande står utanför skolan. Vi tänker inte ge oss förrän alla barn har en plats i ett klassrum.” /UNICEF/

SbS årsbrev 2017

Posted in Uncategorized

Another successful CTC workshop!

On the 27nd of July School by School’s two CTC coaches, Mrs Mandeep Shergill and Mrs Suman Sharma, travelled to Deogarh, Rajasthan in the middle of the rainy monsoon to head up a two day workshop with the teachers and heads of school there. During two intensive days two classrooms were filled with teachers hungry to learn. The theme of the workshop was pedagogy, IT-knowledge and leadership.
There was a lot of interest in the workshop and we had 46 participants.

Our coaches repeats over and over again how valuable this work is. Education in this part of rural Rajasthan is in need of investment, development and inspiration and a workshop like this is the very first of its kind.

Once again we can proudly say that School by School and the Coach to Coach project is making a difference. Thank you all supporters, donators, ambassadors and volunteers. And especially to Maria Engström who together with the coaches are making this project as successful as it is.

Posted in Uncategorized

Det är nu dags för vår ambassadör Maria Engström att lämna Indien

Många härliga minnen, resor och inte minst nyvunna vänner. Många svåra farväl!

Inte minst att ta farväl av de som kommit så nära genom hennes regelbundna arbete ute på flickhemmet Arushi.

Det är underbart att veta att vårt projekt CTC lever vidare och dessutom utvecklas hela tiden!

Utöver regelbunden handledning för de fyra arbetsgrupperna ute på ”the shelter homes” som arbetar med gatubarnen i Delhi, har vi fr o m 2017 startat med regelbundna workshops för personalen ute på School by Schools slumskolor.

Detta betyder bl a att våra coacher Suman och Mandeep åker 4 gånger per år till Nand Nagri där School by School har ett av sina projekt i en slumskola. Här leder dom riktigt bra och givande workshops för att utveckla och förkovra de 15 personer som arbetar med skolans 600 barn.

Dessutom har vi varit uppe i skolan i Deogarh, Rajasthan och haft en heldags workshop för personalen där. Det var stor succé och fortsättning följer….

I juli reser coacherna tillbaka till Deogarh för att leda ytterligare en Workshop under en heldag. Vår förhoppning är att återkomma 2-3 gånger per år! Kontinuitet behövs!

Att få handledning/workshops för att kunna hantera svåra situationer med utsatta barn, är en ny företeelse i Indien och vi känner att det gör stor skillnad!

Vi stärker självkänsla, ökar förståelse för behovet av att individualisera utbildning och omvårdnad utav barnen, och ger personalen en möjlighet att träffas regelbundet under ordnande former för att lära känna varandras kompetenser, styrkor och svagheter. Upplevelsen blir att man känner att lösningar finns att hitta inom den befintliga arbetsgruppen. I slutändan är det förstås barnen som drar fördel av den ökade kompetensen!

Tack vare era fantastiska bidrag pågår nu ett fantastiskt arbete som rullar på med hjälp av de två otroligt kvalificerade coacherna/psykologerna som driver vårt CTC projekt vidare. Idag har vi ekonomi som garanterar åtminstone två år till i samma tempo.

Ni som vill fortsätta stödja oss i detta är naturligtvis mer än välkomna!

Gå in på Schoolbyschool.org och följ oss där via nyhetsbrevet!

Vill du göra månatlig insättning följ instruktioner på hemsidan under Direct Debit. Engångsbelopp går att antingen Swisha – 123 900 21 55 eller använda 90-konto Bankgiro 900-2155 eller Plusgiro: 900215-5.

This slideshow requires JavaScript.

Posted in India, Schools, Students