Julbesök på Sector 45, Noida

19 december var det julbesök hos den nystartade skolan som School by School har utanför Delhi i Sector 45, Noida.
Klassrummet var denna gång prytt av kreativa juldekorationer och teckningar som barnen gjort. Även en liten julgran med dekorationer fanns och lyste upp klassrummet.

Den här gången tog jag med Tomten och en tomtenisse som fick dela ut varma skoltröjor i ull och en liten godis klubba att gotta sig med. Tröjorna kommer värma gott i denna kalla vinter (kallaste vintern på många år) och tack vare bidrag till school by school så blev detta en möjlighet.

Under okt-dec var det även flera barn som fyllt år och självklart skulle även detta firas! Det bjöds på stor ananastårta och för de flesta barnen fick de äta tårta för första gången, vilken glädje!!🥰

Även två elever (10 och 15 år gamla) blev extra uppmärksammade som Månadens elever då de utmärkt sig genom att ha jobbat extra hårt och på så sätt ökat på sin kunskapsnivå med en otrolig hastighet. Glädjen och stoltheten när dom fick medalj för detta är svårslaget.

Tiden gick fort och glädjen i klassrummen var hög när de till slut vinkade adjö till Tomten och tomtenissen!

Utanför skolan stod barn med stora ögon och tittade nyfiket. Lärarna berättar att det har spridits goda rykten om skolan och många ”skollösa” barn står nu ofta utanför skolan och önskar få börja.
Tyvärr kan man inte ta in fler just nu då det är helt fullt.
Vi får tänka att skolan är placerad i rätt område och så småningom kommer de in när barnen på detta skolcenter slussas in i den statliga skolan.

Nästa besök planeras i januari och då hoppas vi kunna inviga deras läshörna och bibliotek.

Tack för ditt bidrag och God Jul🎅
IMG_2859IMG_2855IMG_2856IMG_2857IMG_2858
Posted in Uncategorized

Invigning av ny skola

I förra veckan invigde School by Schools ambassadör i New Delhi – Anna Lena Holmquist – den nya skolan i Sadarpur, Noida.
110 fattiga och utsatta barn har nu påbörjat sin resa mot utbildning, kunskap och förhoppningsvis möjligheter till ett bättre liv. På bilderna ser vi Anna Lena klippa bandet och sedan de olika klassrummen med de förväntansfulla barnen. Vi är både stolta och lyckliga över att tillsammans med er – våra generösa vänner/sponsorer  – kunna ge dom här barnen en utbildning och början på något nytt och hoppfullt!

Posted in Uncategorized

Nytt projekt i samarbete med ANK

IMG_A2DD1A104BFB-1              IMG_624B463C907E-1

Som vi berättat litet kort om tidigare, har vårt nya projekt i samarbete med ANK, startat upp i full styrka den 1 oktober i år. Skolan ligger i ett relativt nytt slumområde sydost om Delhi – Sadarphur.
En ”Remedialschool” dvs. skola för extraundervisning för 100 barn som aldrig gått i skolan tidigare. För de små barnen fungerar det som en förberedelse inför skolstarten och för de äldre barnen blir det undervisning i hindi, matematik och engelska för att dom så snart som möjligt ska kunna skrivas in i lämplig åldersgrupp i den statliga/kommunala skolan.
Vi är så stolta över att – med er SBS-vänner och sponsorers hjälp – ha kunnat utöka vår verksamhet att inbegripa dessa barn som nu kan ges en möjlighet till utbildning och förhoppningsvis en framtid !
Fortsätt följ utvecklingen av skolan och övriga aktiviteter inom SBS på Hemsidan, FB och Instagram.
Tack för att Du är med och stöttar dessa barn!
IMG_985621EDA7A4-1            IMG_F856E6486FB7-1
Posted in Uncategorized

Diwali – Indisk högtid på Hotel Esplanade i Stockholm

Torsdagen den 7 november firade vi Diwali – ljusets högtid i Indien – tillsammans med våra vänner/sponsorer på Hotel Esplanade i Stockholm. Stort tack för att vi fick vara i era fina lokaler och för all fin service ni bjöd på!
Det var 10:e året vi högtidlighöll denna stora helg, som firas som vår jul i Indien.
I år kom ca 40 personer som minglade och njöt av indisk mat och dryck, även i år bjöds vi på all förtäring av goda School by School vänner – Stort tack för det.
Vi introducerade vårt nya skolprojekt i Sadarphur, New Dehli, som redan skrivit in ca 100 barn från den intilliggande slummen. Mer om detta spännande nya projekt framöver!
Vi fick också delta i en intressant diskussion om Indien idag, tillsammans med Henrik Chetan Aspengren, författare och indienkännare sedan många år.
Tack till alla som var där och alla er andra som är med och möjliggör vårt arbete med de utsatta och fattiga barnen i Indien.

Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut nyheter titt som tätt.

Bilden kan innehålla: en eller flera personer och inomhus

Posted in Uncategorized

Coachernas arbete, Svenska skolan i Delhi och andra nyheter från School by School

Under våren har vårt arbete i Indien fortgått som planerat. Några av nyheterna är bland annat att vi har sponsrat lärocentret i Nand Nagri, Delhi, med nya datorer och utbildningsprogram till dessa. Väldigt uppskattat hos både barn och lärare.

Sen fick vi en kortare rapport från ANK lärocentret i Maidan Garhi, Delhi, som vi tack vare vår Maria Engström, har kopplat ihop med svenska skolan i Delhi. De besökte ANK i april och här skriver läraren Jyoti om det.

Greetings from ANK!
We had a beautiful visit by the Swedish school and their parents along with Miss Anna Lena and her kids.
It was such a nice day, everyone enjoyed it and learned from each other. Anna asked them to paint a card and then from that card she made beautiful feathers on a chart paper.
Children of Maidangarhi showed them our sports like kabaddi and kho kho by playing with each other.
Also the kids learnt words like mango, banana and monkey etc in Swedish and in Hindi .
And last Anna and her friends had brought very delicious snacks for the children and all of them ate it together.
They had also brought some stationary like pens , pencils, markers, writing boards and drawing crayons for the children.
I want to thank the Swedish school and Miss Anna for making our Maidangarhi children more happy and engaged for a day.
/Jyoti

I mars var School by Schools grundare Marie-Louise Almgren på besök i Deogarh, Rajasthan. Där träffade hon olika lärare och rektorer för de skolor där som vi supportrar. Vi fortsätter med Coach to Coach programmet där också, vilket de lokala lärare finner mycket uppskattat och värdefullt. Denna coachning är ett helt nytt inslag i deras utveckling som lärare och pedagoger vilket vi hoppas leder till bättre utbildning för eleverna.

Marie-Louise besökte även några av skolorna, bland annat den nya flickskolan som vi, med stort stöd av Oscar Properties, hjälpte att bygga. Det är också ett väldigt lyckat projekt, som de lokala ministrarna nu stolt visar upp. Förhoppningsvis banar flickskolan vägen för många duktiga och ambitiösa flickor som nu får fullfärdig utbildning och blir förebilder för yngre generationer.

Följ oss gärna på Facebook där vi lägger ut nyheter titt som tätt.

Posted in Uncategorized | Tagged

Årsbrev 2018

Kära School by School vänner, ambassadörer, investerare och supporters, här är vårt årsbrev för 2018. Läs gärna och uppdatera dig om vad vi haft för oss under året som gått. Nu ser vi fram emot ett lika produktivt 2019!


2018 blev ett mycket bra år för School by School med nya engagerade bidragsgivare till våra utbildningsprojekt för utsatta barn i Indien.

I januari fick School by School en inbjudan till en Nätverkslunch av Rotchild Private Bank i Zürich. Eva Bjurström, en av SbS ambassadörer, och undertecknad fick tillfälle att träffa ett 20-tal organisationer som arbetar framförallt med kvinnors hälsa och utbildning. Vi fick berätta om SbS arbete och bra kontakter knöts för utbyte av erfarenheter.

Under året har vi haft möjlighet att, under vår och höst, besöka och följa upp samarbetet i Delhi och i Deogarh.

I februari var undertecknad på besök i Deogarh och i Delhi. Första mötet var ett besök på vårt skolprojekt i Maidan Garhi i södra Delhi med vår samarbetspartner ANK. Detta projekt är så välskött – skolan håller idag dryga 90 barn i extraundervisning. Vi får utförliga kvartalsrapporter och Jyoti och Abishek som driver detta tillsammans med SbS gör det på ett utomordentligt bra sätt. När vi började vårt samarbete här för sju år sedan så fanns det inom området fler barn som inte alls gick till skolan. Idag får alla barn skolundervisning genom Government Schools, men den är undermålig, framför allt om barnet inte har något som helst stöd hemifrån, vilket ofta är fallet. Av dessa söker sig 90-100 till våra skollokaler för att få stöd och extra hjälp med undervisningen.

Förutom undervisning anordnar man också Art Projects, yoga och ibland utflykter. Vi hoppas kunna utveckla vårt samarbete under 2019 med extra lärare och faciliteter för hygien och hälsa.

Vi besökte även Deogarh i Rajastan. Hela vårt program i Deogarh sammanställdes av vår kontaktman och vän Shatrunjai Singh Chundawat som varit med sen allra första början 2005 och gjort ett fantastiskt arbete för oss. Utan honom hade vi inte kunnat genomföra alla våra projekt här.

Denna gång började vi med ett besök på skolan Paata ki Aati. En av våra allra första skolor som vi samarbetat med, då med att skänka skolbänkar. Bänkarna står kvar med SbS namn inritat. Vi har också i flera år haft kvinnliga lärare anställda på skolan. Nu hade man samlat ihop administration, rektorer och lärare för möte och vi fick då vara med. Som vanligt får vi en rundvisning och får hälsa på i klassrummen – elever fick visa upp sina alster och några unga elever läsa ramsor på engelska, väldigt fint och mycket glädje. Det fanns en önskan, som jag fick med mig, om bidrag till fler skolbänkar och en projektor.

På eftermiddagen besökte vi en ny skola, Bhoondwas. Under mycket enkla förhållanden verkar man ha en utmärkt undervisning. Med hjälp av internet vidarekopplad från en av lärarnas telefoner och via projektor försöker man förbättra undervisningsmaterial och med det undervisningen. Det är en skola SbS skall titta närmare på hur vi skulle kunna stödja.

Dagen efter var det dags för den stora invigningen av Deogarh Secondary High School for Girls, dvs den skola som vi med hjälp av Oscar Properties hjälpt till att bygga. Vilket mottagande vi fick – Rani Bhooratna Prabha Kumari och jag klippte band efter att både vi och skolan blivit välsignade av en hinduisk präst.

Efter tal och uppträdande visades vi runt i alla klassrum och den nya administrativa delen av skolan. Nu har även Local Government lovat slutföra bygget med den slutliga fjärde längan, och har också bekostat den nya basketbollplanen. Idag går det över 600 flickor här, varav ca 150 flickor bor på det intill liggande flickhemmet.

Min personliga känsla var att SbS nu ’banat vägen’ för bygget och undervisningen och nu tar lokala myndigheter över. Med en stolthet kan vi gå vidare till andra.

Åter i Delhi, stod vårt Coach to Coach-program på dagordningen, Målet med CtC är ”Empowerment of teachers to improve their daily work for the sake of the children”. Jag och våra meriterade coacher, Dr Suman Sharma och Dr Mandeep Shergill, träffade representanterna för Saalam Baalak Trust. Vi diskuterade hur vi går vidare med utbildningstillfällen för barnhemmen DMRC, Aarushi och Udaan.

I juli var våra coacher, för tredje gången, nere i Deogarh för att utbilda och stötta personalen från byskolorna och flickskolan. Responsen från de 70 deltagarna var väldigt positiv, både vad avser innehåll och efterföljande livliga diskussioner!

Och så i november var Per och Maria Engström åter i Delhi. Maria är eldsjälen bakom Coach to Coachprojektet som har utvecklats och nu är integrerat i alla våra projekt. Maria och Per besökte samtliga skolor och flickhem i Delhi som vi under flera års tid investerat i. Två flickhem med 150 barn som alla saknar familj, samt två studiecenter som ligger i olika delar av den enorma stadens slumområden. Sammanlagt når vi ut till ca 900 barn genom insatserna just i Delhi.

Första besöket gjordes på Udaan, ett av de två flickhem vi stödjer, som ligger inklämt i en av centrala Delhis mest utsatta delar. Här följde vi våra två coachers handledning för personalgruppen om 14 personer med olika uppgifter på hemmet. Ca 80 flickor mellan 5- 18 har sin hemvist här. Det märktes verkligen att coachernas arbete uppskattas!

Nand Nagri – det undervisningscenter som vi stödjer sedan 8 år, förser 700 barn med stödundervisning efter skoltid, och ligger långt inne i slumområde i östra delen av Delhi, denna enorma 20 miljonerstad. Barnen är där i ca 3 timmar per dag och får utbildning och läxhjälp. De kommer alla från hem där bägge föräldrarna är analfabeter, barnen får alltså

noll stöd med sina studier hemifrån. Med en ofta undermålig statlig skola är detta center deras enda möjlighet till att få en ordentlig utbildning och därigenom ett arbete och en bättre framtid. SbS arbeten med undervisning och Coach to Coachprogrammet är mycket uppskattade och fortsätter som planerat.

Diwali

Detta är en ljusets högtid som firas av hinduer över hela världen – i Sverige firade vi tillsammans med många bidragsgivare på den indiska restaurangen Indian Street Food & Co. på St Eriksgatan. En mycket härlig kväll där vi fick säga tack till er, School by School- vänner, för året som gått.

Det var 2018 summerat, ett mycket positivt och inspirerande år för vår del. Vi är så stolta att SbS kan uträtta så mycket och ser fram emot att med er fortsätta vårt arbete och göra ännu mer.

Tack för att ni stöttar och följer oss, ni gör skillnad! Vårt arbete inför 2019 siktar på att utveckla våra program för lärare och elever samt att i samarbete med ANK utöka vår hjälp till utsatta barn så att de får tillgång till en ännu bättre utbildning.

Save the date! School by School Välgörenhetsgolf i samarbete med Båstad Golfklubb. Den 8 juli arrangerar vi en golftävling med efterföljande lunch på Båstad GKs gamla bana! Separat inbjudan kommer snart.

Marie-Louise Almgren

Ordförande, School by School

Posted in Uncategorized

Besök i Delhi

Namaste, kära indienvänner,

Vi har besökt våra projekt i Delhi igen så här följer en uppdatering för er. Tack för att ni tar er tid. Vi besökte samtliga projekt i Delhi som vi under flera års tid investerat i. Två flickhem med 150 barn som alla saknar familj, samt två studiecenter som ligger i olika delar av den enorma stadens slumområden. Sammanlagt når vi ut till ca 900 barn genom insatserna just i Delhi.

Första besöket gjordes på Udaan, ett av de två flickhem vi stödjer, som ligger inklämt i en av centrala Delhis mest utsatta delar. Här följde vi våra två coachers handledning för personalgruppen om 14 personer med olika uppgifter på hemmet. Ca 80 flickor mellan 5-18 har sin hemvist här. Det märktes verkligen att coachernas arbete uppskattas!

Vi intervjuade Sumeena Sawhney – en ur personalen. Maria har arbetat tillsammans med henne sedan hon började på Salaam Baalak Trust för 5 år sedan.

Sumeena berättar, Jag älskar mitt arbete men upplever stora utmaningar och mycket stress. Nyanlända barn kan vara mycket utagerande och saknar ofta de allra mest basala rutiner och referenser i sitt vardagsliv. En del barn kommer som tonåringar och har kanske aldrig gått i skolan. Vi måste börja från scratch. Jag kan se att vi inte lyckats helt med en del flickor som kom till oss för 4-5 år sedan. På den tiden saknade vi verktyg för att hantera vissa svåra situationer. Idag upplever jag att vi ofta hittar lösningar inom gruppen, vi lär av varandra med hjälp av coacherna via våra regelbundna handledningar där vi får utlopp för både känslor och inre stress.                                                                                     På frågan om vad hon gjort om hon hade haft en ”magic wand” svarar Sumeena: Jag önskar att jag tidigare fått de redskap jag fått via handledningarna de senaste 3 åren, så att jag kunnat stötta och hjälpa några av de som nu är tonåringar och på väg ut i vuxenlivet, på ett ännu bättre sätt!

De undervisningscenter som vi stödjer, sedan 8 år, förser 700 barn med stödundervisning efter skoltid och ligger båda lååångt inne i slumområden i olika delar av Delhi, denna enorma 20 miljonerstad. Barnen är där i ca 3 timmar per dag och får utbildning och läxhjälp. De kommer alla från hem där bägge föräldrarna är analfabeter, barnen får alltså noll stöd med sina studier hemifrån. Med en ofta undermålig statlig skola är detta center deras enda möjlighet till att få en ordentlig utbildning och därigenom ett arbete och en bättre framtid.

Under en lunch träffade Maria några av de flickor som hon följt under tiden hon bodde i Indien. Av dessa 10 flickor, som alla är drygt 18 år och lämnat hemmen, har det gått bra för 8. De läser på universitet eller har arbete, egen bostad, ett självständigt liv. Två av flickorna har dessvärre tappat fotfästet och redan gift sig med män som enligt deras väninnor inte är värdiga dom… L

Sammantaget var det en vecka med väldigt många bra möten. Vi har regelbunden kontakt via telefon med såväl de lokala organisationer vi arbetar med, som en del av barnen, och förstås våra två coacher inom CTC. Men det är väldigt viktigt att vara på plats och följa upp!

Era bidrag går med raka rör in i verksamheten!

Varma hälsningar

School by School genom Maria Engström

Posted in Uncategorized

A Happy Diwali from all of us to all of you! 

Vi samlades i onsdags kväll, ambassadörer, sponsorer och lojala SBS vänner, för en härlig middag på Indian Street Food & Co. Tack ni som kom, och även ni som ville men inte kunde, och för att ni hjälper oss att fortsätta vårt arbete!

We celebrated Diwali here in Stockholm together with our ambassadors, loyal supporters, sponsors and investors at the awarded restaurant Indian Street Food & Co. Thank you all for coming and supporting the work we do.

 

Posted in Uncategorized

Ett tredje besök i Deogarh för CTC

I juli 2018 var våra coacher; Mandeep Shergill och Suman Sharma, bägge psykologutbildade med lång erfarenhet, för tredje gången uppe i Deogarh i Rajasthan för att utbilda och stötta personalen från skolorna i de små byarna. Det är lärare som med mycket knappa medel är satta att undervisa de fattigaste barnen. Responsen från de 70 deltagarna var väldigt positiv, både vad avser innehåll och efterföljande livliga diskussioner! Vi fortsätter att se vilket stöd våra coacher är för lärarna och vad det gör för barnens kvalité på utbildning.

Posted in India, Uncategorized | Tagged

Rapport från Indien resan februari 2018.

Den 19 februari anlände vi till Delhi. Direkt hade jag möte med PSI India’s (www.psi.org.in) Managing Director Mr Pritpal Marjara – som berättade om PSI’s engagemang och arbetssätt riktat mot kvinnors och flickors hälsa och säkerhet. Jag kommer koppla ihop denna organisation med vår kontakt i Deogarh och se om det kan komma ut något ut av det. Vi har en bra kontakt där med myndigheterna och kanske kan något av PSI’s program kunna startas i Rajsamand School District. Skolan är en av de bästa marknadsplatserna för att lära ut om hälsa och rättigheter.

Kontakten med PSI har jag fått via ett möte för stiftelser i Lüzern där Eva Bjurström och jag deltog. Mötet är en samlingsplats för stiftelser som är drivna av kvinnor och som riktar sig mot hälsa och utbildning av kvinnor.

Tillbaks till Indien. Nästa möte på agendan var ett besök hos vårt skolprojekt i Maidan Garhi i södra Delhi och samarbetspartnern ANK. Detta projekt är så välskött – skolan håller idag 90 barn i extraundervisning. Vi får utförliga kvartalsrapporter och Jyoti och Abicheck som driver detta tillsammans med SbS gör det på ett utomordentligt bra sätt.

När vi började vårt samarbete här för sju år sedan så fanns det inom området fler barn som inte alls gick till skolan. Idag får alla barn skolundervisning genom Government Schools. Och av dessa söker sig 90-100 till våra skollokaler för att få stöd och extra hjälp med undervisningen.
Förutom undervisning anordnar man också art projects, yoga och ibland utflykter.

Dagen efter reste vi via Udaipur till Deogarh. Hela vårt program i Deogarh sammanställdes av vår man Shatrunjai Singh Chundawat som varit med som kontaktman sen allra första början och gjort ett fantastiskt arbete för oss. Utan honom hade vi ej kunnat genomföra våra projekt här.
Nu började vi med ett besök på skolan Paata ki Aati. En av våra allra första skolor som vi samarbetat med i Deogarh, då med att skänka skolbänkar. Bänkarna står kvar med SbS namn inritat. Idag håller vi två kvinnliga lärare anställda på skolan.

Nu hade man samlat ihop administration, rektorer och lärare för möte och vi fick då vara med om att med pompa och ståt visas runt, hälsa på i klassrummen – elever fick visa upp sina alster och några unga elever läsa ramsor på engelska (vet inte om de förstod så mycket av innehållet dock) men fint var det. Det fanns en önskan, som jag fick med mig, om bidrag till fler skolbänkar och en projektor.

På eftermiddagen besökte vi en ny skola Bhoondwas – det som inspirerade Shatrunjai och mig själv var ett möte och diskussion med en mycket entusiastisk lärare med utmärkt engelska Mr Gauran Goswami. Under mycket enkla förhållanden (inga skolbänkar ens till de elever som gick i sista årskursen) verkar man ha en utmärkt undervisning. Med hjälp av internet vidarekopplad från en av lärarnas telefon och via projektor försöker man förbättra undervisningsmaterial och med det undervisningen. En skola SbS skall titta närmare på hur vi skulle kunna stödja.

På kvällen bjöds alla ’våra’ lärare in på te till Dev Shree, Shatrunjai och hans fru Bhavnas fantastiska hem och home stay. Jag fick tillfälle att prata med alla lärare, ett speciellt intryck gjorde Ms Mangla Kumari, en ung entusiastisk och framåt lärare som hjälper oss med extraundervisning på flickhemmet som ligger i anslutning till flickskolan.

Dagen efter var det dags för den stora invigningen av Deogarh Secondary High School for Girls, dvs den skola som vi med hjälp av Oscar Properties hjälpt till med att bygga. Vilket mottagande vi fick – Rani Bhooratna Prabha Kumari och jag klippte band efter att både vi och skolan blivit välsignade av hinduisk präst. Allt till trummor och kastade rosenblad – magiskt.

Hela skolgården var täckt med tak och väggar i rosa. En ballustrad för honoratiores, politiker, den kvinnliga rektorn för skolan och representanter för Deogarhs styrande. Efter tal och uppträdande visades jag runt i alla klassrum och den nya administrativa delen av skolan. Nu har även Local Government lovat slutföra bygget med den slutliga fjärde längan och har också bekostat den nya

basketbollplanen. Idag går det över 600 flickor här, varav ca 150 flickor bor på det intilligande flickhemmet.
Min personliga känsla var att SbS nu ’banat vägen’ för bygget och nu tar lokala myndigheter över, med en stolthet kan vi nu gå vidare till andra projekt i Deogarh, satsa på våra kvinnliga lärare och stödja skolor ute på landsbygden.

På vår sista dag, tillbaka i Delhi, träffade jag Dr Suman Sharma och Dr Mandeep Shergill, våra duktiga coacher i Coach to Coach-programmet (Empowerment of teachers to improve their daily work for the sake of the children) tillsammans med representanter för Saalam Baalak Trust.
Vi diskuterade hur vi går vidare med utbildningstillfällena för hemmen DMRC, Aarushi och Udaan. Nand Nagri utbildningarna fortsätter som vanligt 2 ggr/termin.

Deogarh utbildningarna är föreslagna till 1 gång/termin. Vi skall titta på detta och återkomma om ev datum och kostnader. Föreslaget datum är slutet april – början maj.

Sista mötet var med Abicheck från ANK i Maidan Garhi och Helene Forsberg lärare från den svenska skolundervisningen i Delhi. Det finns idag ca 30 svenska elever som går i den amerikanska eller engelska skolan och som ca 2 timmar/vecka har svenskundervisning i språk och kultur. Nu planerar elever och lärare att besöka Maidan Garhi. Ta med sig bakat och dricka och för att elever skall kunna lära känna varandra och ta första steget till förhoppningsvis flera möten och utbyte av kultur och lekar.

Det var allt summerat från denna resa som var mycket positiv och inspirerande. Vi är så stolta att SbS kan uträtta så mycket och ser fram emot att med er fortsätta och göra ännu mer. Tack för att ni stöttar och följer oss, ni gör skillnad!

Marie-Louise Almgren

Grundare, School by School

This slideshow requires JavaScript.

Posted in Uncategorized